Fitness otthoni edzés037

Hasizom gyakorlatok

Hasizom gyakorlatok

Tudod, hogy melyek a legjobb hasizomgyakorlatok? Amelyek a hatékony izom-erőfejlesztés mellett a gerincedet sem bántják. És amelyek a hasizmok eredeti funkcióját „gyakoroltatják”. Mert mi is a hasizmok valódi feladata? A leíró anatómia szerint a hasizmok flexiót (hajlítást) hoznak létre a törzsön. Az ember funkcionális testhelyzete a függőleges (az állás). Vajon függőleges helyzetben, a törzs hajlításához valóban a hasizmainkra van szükségünk? Biztosan nem. Hiszen ha a törzs előrefelé tér ki a függőleges helyzetéből, akkor a gravitáció átvéve az irányítást villámgyorsan meghajlítja a törzsünket a hasizmok aktivitása nélkül (hiszen a szervezet gazdaságos működésre törekszik, minek kapcsolná be a törzs hajlítására képes hasizmokat, ha a gravitáció úgyis megteszi azt). Ilyenkor a hátul lévő izmok és egyéb passzív elemek szolgálnak a gravitáció megfékezésére (hogy lassabban haladjon a törzs előrefelé). Ennek analógiájára könnyen kitalálható, hogy a funkcionális (függőleges) testhelyzetben mely mozgásnál van szükség a hasizmok munkájára, mégpedig a fékező munkájukra: a törzs hátrahajlításakor természetesen. Hiszen a törzsünk hátrafelé történő kimozdulásakor az elől futó képletek (izmok és passzív elemek) fogják korlátozni, kontrollálni a hátrahajlítást. Amikor hátra és egyúttal oldalra is mozdul a törzs, tehát csavarás is van a mozdulatban, akkor a ferde hasizmok kapnak nagyobb szerepet. Ha mindezekhez végtagmozgások is társulnak, az izomműködés még erőteljesebb lesz. A hátrahajlítás kontroll alatt tartása mellett a hasizmaink feladata az ágyéki gerinc stabilan tartása, működésüknek köszönhetően a belső hasűri nyomás nő, a derék stabilitását fokozó széles ágyéki pólya (fascia thoracolumbalis) feszessé válik, mindezek együttesen pedig hozzájárulnak az ágyéki gerinc stabilitásához. Továbbá a medence helyes helyzetbe állításával (ez is hasizomfunkció) az ágyéki gerinc is optimálisan pozicionálható, csökkentve ezáltal a gerincre ható nyíróerőket. Végezzünk tehát olyan hasizom-erősítő gyakorlatokat, melyben a fenti funkciókat gyakoroljuk:
  • emeljünk súlyt a fejünk fölé, egyenesen és diagonálisan is (megfékezve a törzs hátrafelé történő kimozdulását),
  • egy oldalon tartott súllyal (lent, fent) végezzünk gyakorlatokat (megakadályozva a törzs oldalra hajlítását),
  • végezzünk diagonális erőkifejtést rugalmas ellenállással (megakadályozva vagy kontrollálva a törzs rotációját),
  • támaszhelyzetekben (plank, side plank) mozgassuk karunkat, lábunkat, támaszkodjunk instabil eszközön, rákényszerítve a hasizmokat, hogy erőteljesebb munkával tartsák stabil helyzetben a medencét, s általa az ágyéki gerincet,
  • hanyattfekvésben a derekat leszorítva tartva végezzünk kar- és lábmozgásokat úgy, hogy a derék ne hagyja el a talajt (dead bug gyakorlatok) vagy az instabil felszínt.
Fenti gyakorlatok megvalósítják mindazt, amit a felegyenesedett emberi testen a hasizmoknak végezniük kell, méghozzá úgy, hogy a gerincünk se bánja. Hiszen a gerinc sem a derék hajlításával járó hasprést, sem a teljes felülést nem viseli jól hosszú távon: ezek ugyanis egyrészt a porckorongok hátsó részére károsító hatásúak (ez a porckorongsérv kialakulásának kedvez), másrészt a nagyhorpasz izom által kifejtett kompresszió miatt laposítják a porckorongokat (ez pedig kopáshoz vezet). Eddz okosan, gondolj a jövődre is!

Hasizom gyakorlatok kezdőknek

Alhas Melegíts be! Mindegy, hogy alhasra vagy combizomra edzel, a bemelegítés ne maradjon ki, ezzel ugyanis csökkented a sérülések esélyét. Erre mindig szánj legalább 10 percet, közben ügyelj a fokozatosság elvére. Váltott lábas leengedés Ha alhas gyakorlatot végzel a talajon, fontos, hogy a derekadat mindig szorítsd le – így nem terheled túl a gerincedet. Így csináld! Helyezkedj el hanyattfekvésben, emeld a lábakat annyira, hogy derékszögbe legyenek a talajjal. A karokkal támaszkodj meg a derék alatt, és váltva engedd le először az egyik, majd a másik lábat a talaj fölé. Végezd fél percig a gyakorlatot, majd pihenés után még három szériában ismételd meg. Lábleengedés páros lábbal Az előző gyakorlat nehezebb verziója az, amikor lassan, lendület nélkül, egyszerre engeded le a lábakat a talaj fölé, majd erőből visszaemeled derékszögbe. Így csináld! A térdeket hajlítsd derékszögbe, és arra különösen figyelj, hogy a derekadat szorítsd a talajhoz. Fél perc után pihenj kicsit, és jöhet még 3 széria! Biciklizés Ez a legtalálóbb név arra az alhasgyakorlatra, amit szintén a talajon fekve végezhetsz el. Így csináld! A kiindulóhelyzet ugyanaz, mint az előzőeknél, de ha kényelmesebb, a karokat teheted a tarkó alá. Próbáld meg minél mélyebbre leengedni a lábakat a talaj fölé, de ne tedd le a talajra. A gyakorlat az alhas izmai mellett az egyenes has felső és középső részét is edzi. Fél perc és egy kis pihenés után még háromszor ismételd meg a gyakorlatot. Nyújtás A hasizomedzés után nem feltétlenül kell nyújtani. Ha mégis jólesik, akkor egy-két lazító gyakorlatban maradj benne fél percig. Így csináld! Helyezkedj hasonfekvésbe, tedd a tenyereket a mellkas vonalába, és lassan, óvatosan told ki magad, ameddig jólesik. Ha ezzel készen vagy, nyújtózásokkal is lazíthatod még a hasizmokat.

Hasizom gyakorlatok konditeremben

1 – Felülés

Feküdj hanyatt, kissé hajlítsd be a lábadat. (A padon rakd fel a lábtámaszra.) Az ujjaidat ne kulcsold össze a fejed mögött, hanem csak érintsd a fejedhez. A felsőtestedet fokozatosan emeld fel: fej, nyak, lapocka. A visszaengedésnél pedig fordítva: lapocka, nyak, fej.

2 – Felülés oldalt fekve

Feküdj az oldaladra, hajlítsd be a lábaidat. Ugyanúgy, mint a normál felülésnél, fokozatosan emeld a felsőtestedet: fej, nyak, lapocka. És vissza: lapocka, nyak, fej. A lábaid a gyakorlat közben szétnyílhatnak, illetve a könyököd irányába húzhatod a térdedet.

3 – Felülés ferde padon

A normál felülésnél ez a hasizom gyakorlat sokkal jobban megdolgoztatja a hasizmokat. Feküdj hanyatt, akaszd be a lábakat a lábtámaszba. Az ujjaidat ne kulcsold össze a fejed mögött, hanem csak érintsd a fejedhez. A felsőtestedet fokozatosan emeld fel: fej, nyak, lapocka. A visszaengedésnél pedig fordítva: lapocka, nyak, fej. A gyakorlatok a felsőtested elfordításával is végezheted.

4 – Hasprés

Tedd fel a lábad a padra vagy a lábtámaszra, hogy a combod a felsőtestedre, a lábszárad pedig a combodra legyen merőleges. Ennél a gyakorlatnál nem felülést kell végezned, hanem az egész egyenes hasizmot meg kell feszítened. A felső felét a fej és a nyak emelésével, az alsó felét a csípő emelésével. A feszítésekkel egy időben préseld ki a levegőt a tüdődből. Az elernyesztésnél ügyelj arra, hogy teljesen lazítsd el az izmokat.

5 – Térdemelés függeszkedve

A kiindulóhelyzet függeszkedés. Húzd fel a térdeidet olyan magasra, hogy a combok a talajjal párhuzamosak legyenek. A felső pontnál erősen feszítsd meg a hasizmaidat. Lassan engedd vissza őket. Ha belengene a tested, akkor állítsd meg. Ha lendületből végzed a térdemelést, akkor nem hatásos.

6 – Csípőemelés fekve

Feküdj hanyatt, karjaid magastartásban. Kapaszkodj meg valamiben, hogy ne mozduljon el a felsőtested. Emeld a lábaidat derékszögig. Az alsó hasizmaid megfeszítésével emeld a csípődet olyan magasra, amennyire csak tudod. Lassan engedd vissza a csípődet. A derekad alá tegyél szivacsot, hogy a gerinccsigolyáidat ne nyomja a talaj.

7 – Hasprés térdelve csigával

Térdelj le a csigás gép elé. Fogd a kezedbe a kötelet, és húzd le a fejedhez. A felsőtest teljes domborításával a hasizmod felső része megfeszül, húzd le a súlyt, amennyire csak bírod. Közben pedig húzd be a csípődet, hogy a hasizom alsó része is dolgozzon. A mozdulat közben erőteljesen préseld ki a levegőt a tüdődből. A térded alá rakj szivacsot.

8 – Törzsfordítás bottal

Ülj le a padra, széles terpeszben vannak a lábaid. Rakd a rudat a válladra, és fogd meg a két végét. Erőteljesen fordulj jobbra, majd egyből balra. Amikor elfordultál, a holtponton teljes mértékben feszítsd meg az oldalsó hasizmokat.

9 – Törzshajlítás bottal

Ülj a padra, széles terpesz, rúd a válladon. Hajlítsd a törzsedet jobbra annyira, hogy a csigolyák teljes oldalirányú mozgását kihasználd. A hajlítás végén erősen szorítsd meg az oldalsó hasizmokat. Az ismétléseket egy irányba végezd, majd utána következhet a gyakorlat a másik irányba is.

10 – Térdfelhúzás padon

Ülj a pad szélére, kapaszkodj meg hátul a pad peremében. Hasizommunkával emeld a térdeidet a mellkasod magasságáig. Nem nehéz gyakorlat, ezért nagyon fontos, hogy lassan, összpontosítva végezd.

Hasizom gyakorlatok gerincsérvvel

Nézzük át, hogyan edzheti egy sérves ember a hasizmait! Sok sportoló porckorongsérves embernek jelent problémát, hogy az első tanács, amit kap az, hogy azonnal hagyja abba az edzéseket, amiket végez. Szerencsére ez a tanács a legtöbbször nem csak teljesen alaptalan, hanem többet árt, mint használ. Régebben  az volt a “hivatalos” elképzelés, hogy a mozgás leginkább árthat a gerincsérves embereknek, így a páciensnek inkább pihenni, feküdni érdemes. Szerencsére ezt a káros, és elavult nézetet a modern kutatások már erősen cáfolják. 1987 óta tudjuk, hogy a fizikai aktivitás hiánya nemcsak valószínű, hogy tovább rontja a sérves tüneteket, hanem  egyéb, következményes panaszokhoz vezet, melyek nem csak a gerincet, hanem az érintett ember teljes életét érintik. ( Dr.Charles Waddel 1987, ) Mozogni tehát jó, még akkor is, ha valakinek porckorongsérve van. Azonban nem mindegy, hogy hogyan! Ez a bejegyzés most nem az általános mozgásokról szól, hanem speciálisan arról, ami a nyár közeledtével a porckorongsérves Hölgyek   többségét kifejezetten érdekli: hogyan lehet hasizmot erősíteni úgy, hogy a sérvnek ez ne legyen rossz…Sőt… 1. A legfontosabb pont tisztában lenni vele, hogy a sérvet a csigolyatestek elülső részének a közeledése okozza, és provokálja. EZÉRT EL KELL KERÜLNI MINDEN OLYAN MOZDULATOT, AHOL A GERINC ELŐRE HAJLIK, ÉS ÖSSZENYOMÓDIK.

Hogyan NE?

Nézzünk meg pár hibás gyakorlatot, amit a tipikus tornavideókon lehet látni: 1. Teljes felülések: Az ilyen jellegű teljes felülés kész katasztrófa egy gerincsérves embernek. Ahogy a képen látható nő felül, pont a csigolyáinak az elülső részét nyomja össze, ezzel fokozva a sérvét növelő erőhatásokat. Teljesen rossz megoldás, ráadásul ezt a felülést csak a lapocka alsó csücskéig vezeti a “hasizom”, utána egy psoas nevű izom bekapcsolódásától tűnik nehezebbnek a történet, mint a sima hasprés, tehát még csak nem is túl hatékony…A hatékonysága megegyezik egy sima kisfelülésével. Tovább lehet rontani ezt a gyakorlatot azzal, ha oldalra is kifordulunk közben. Ilyenkor nemcsak hátrafelé, a gerincsatorna felé nyomjuk tovább a sérvet, hanem megcsavarjuk a porckorongot, mint egy citromot, így jó eséllyel az oldalt kilépő ideggyököt is megcélozzuk vele. Hogy miért csináltatnak velünk ilyen gyakorlatokat az edzők, és miért csináltattak ilyeneket anno a tesitanárok? Hát ez egy igen jó kérdés! 2. A hát és láb a levegőben jellegű gyakorlatok: Ezek a gyakorlatok akkor lennének jók a sérves embereknek, ha pont úgy csinálnánk meg őket, mint ez a nő a képen! Ha a mély hátizmok nagyon erősek, akkor képesek kihomorítva, vagy legalább is egyenesen tartani az ágyéki gerincet, így védeni a porckorongsérvet. Azonban a gerincsérves embereknél általában valamennyire gyengült a mély hátizmok rendszere, így az ilyen gyakorlatokat kicsit görbe derékkal csinálnák, ami megint hatalmas plusz tehet, egy küldpontos nyomás – kompresszió kombinációt okoz a porckorongon. Kár lenne. Még rosszabb a helyzet, ha egy csavarást is beleillesztünk az ilyen gyakorlatokba. Kész porckorongsérvgyár…

Hogyan IGEN:

Minden olyan hasizom összehúzódás/kontrakció előnyös Neked is, és a sérvednek is, ami nem okozza a csigolyatestek elülső részének a közeledését, azaz nem hajlítja be az ágyéki gerinced. Számolatlan ilyen fajta hasizomgyakorlat létezik, az egészen könnyűtől az élsportolók számára is brutálisan nehézig, így egy vérszadista edző sem kell, hogy zavarba jöjjön, mert sérvbarát módon is jól meg lehet kínozni a vendégeket. Ezek közül a gyakorlatok közül csemegézünk most: 1. Hasprés: A lapocka alsó csücskéig végzett hasprések minden verziója szuper gyakorlat! Bár a modern kutatások egyre jobban látják, hogy csupán városi legenda az erős hasizom – stabil gerinc –  javuló tartás illúzió, de a lelkünknek egy kocka vagy lapos has mindig jót tesz, így örömteli, hogy konkrétan minden verziója végezhető.  A lábad lehet a földön, lehet a levegőben hajlítva, és lehet felfelé nyújtva is ha ez nem okoz fájdalmat. Némi kellemetlenség érzésed lehet a végrehajtás közben, de ezt zömmel az okozza, hogy a derekad nem nyomod le a földre, és ezáltal a homorítással fokozod a kompressziót a csigolya közötti ízületi felszíneken. Ez nagy gondot nem okoz, de minek a fájdalom: a derék mindig legyen a földön. ( Ez a sérvnek azért nem lesz rossz, mert pont párhuzamos helyzetbe hozza a csigolyák zárólemezét, tehát a sérvnek ez egy optimális neutrális helyzet.) A hasprést nyugodtan végezheted az oldalsó hasizmok edzésére is. A bal térd- jobb könyök és fordítva közelítése jó megoldás lehet, ha vigyázol, hogy a derekad a földön maradjon! Ha kezdő vagy, a lábad legyen a földön. Ha erősebb már a hasad, akkor nyugodtan emeld fel, de ekkor is vigyázz rá, hogy a derekad a földön maradjon. Ha a hasad elég erős hozzá, akkor a lábad kinyújtásával tudod ezt még mindig sérvbarát módon végezni: Pocak és gerincsérv ellen: Az, hogy a hasad mekkorának látszik, azaz, hogy – leszámítva persze most a rárakódó “testzsírszázalékot” – mekkora a pocakod, azt a három hasizomtípus közül (a két ferde és az egyenes és a haránt) gyakorlatilag szinte kizárólag a haránt szabja meg. Ezt az izmot fura mód a hasi légzés, a gerinc tengely irányú nyújtása, a nevetés, a hasbehúzás , és az egyenetlen talajon járás, a cipekedés és hasonlók tartják karban a legjobban, de a rossz hír, hogy ha már kialakult egy gerincsérved, akkor jó eséllyel ez az izmod nehezen aktiválható. Hogy miért, az egy hosszú és bonyolult történet, ebbe most ne menjünk bele. A lényeg az, hogy ez az izom lenne az, ami az ágyéki csigolyákon tapadó kötőszövetes lemezzel együtt egy fűzőként leveszi a terhet a porckorongjaidról, tehermentesítve azokat. Mire egy sérv kialakul, az izmok működése – még élsportolóknál is – olyan szintű zavart szenved, hogy ennek a fűzőnek a működése sem működik jól, ami egy ördögi körhöz vezet:
  • nincs izomfűző, ami levenné a terhet a porckorongról
  • ezért a porckorong még több terhet kap, még jobbal lelapul, sérvesedik, és az azt védő automatikus reflexek tovább rontják a fűző működését.
Így most a korrektség jegyében vegyük úgy, hogy a további haránt hasizom erősítő gyakorlatokat egészséges embereknek, preventív jelleggel szánom  – a sérvesek sajnos más izmokkal, máshogy fogják végezni őket, még akkor is, ha “technikailag” jól néz ki a dolog. Haránt hasizom erősítésre nagyon jó lehet a fekvőtámasz helyzet kitartása is, főleg, ha egy picit bele is nyújtózol, pl. elképzeled, hogy a fejtetőd és a sarkad távolodik. Ez amellett, hogy a hasad minden izmát átdolgozza, a karodnak, a mellkasodnak és a fenekednek is előnyös! Vedd fel a pózt, és maradj benne ameddig tudsz! (Persze a medencéd ne lógjon úgy, mint ennek a katonának a képen, hanem tartsd a derekad egyenesen, de ne úgy, hogy megfeszítsed a hasad, hanem úgy, hogy nyújtózkodsz a helyzetben.) Hasonlóan jó transversus aktiválások az oldalsó fekvőtámaszok, plankek, oldalt fekvésben a kar fejtető feletti összefűzése után a kezek, a zárt lábak és a törzs emelése – tudom instabil, de pont ez a lényeg- és vicces mód a jóga lefelé néző kutya póza és nyújtózkodó gyakorlatai. Megelőző jelleggel ezek sokat tehetnek a fűzőrendszer megőrzése érdekében, de sajnos ma kevesebb embernek működik ez jól, mint rosszul, ami jelentkezik a gerincsérves panaszok rohamos terjedésében is. Ha ezt a mintát is rendbe akarod tenni, akkor érdemes egy NMPT instruktort keresni, mert ők a szoftverhibák frissítésével is foglalkoznak, és vissza tudják állítani a helyes izommegfeszülési sorrendet, és az optimális működést.

Hasizom gyakorlatok ülve

Hasizom gyakorlatok állva

Hasizom gyakorlatok alsó

Hasizom gyakorlatok oldalsó

Hasizom gyakorlatok felső

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart